BlogJouw bedrijfspagina in het vizier

Jouw bedrijfspagina in het vizier

Wees oplichters te slim af!

Niet alles wat je online leest, is te vertrouwen. Ook niet de privéberichten op Facebook die ondertekend zijn met ‘Meta Business Support’ of ‘Meta Security Team’.

Ontvang je een privébericht van het Meta Team itself? Dan moeten je alarmbellen al afgaan. Want Meta zal nooit uit zichzelf een privébericht sturen. Laat staan een melding sturen dat je pagina gedeactiveerd is of wordt. Dat gebeurt gewoon, zonder boe of ba.

Wat zij van jou willen

Deze ‘scammers’ willen niets meer dan jouw gegevens, je geld of beide. En dat doen ze door sluwe en slimme nepberichten op je af te sturen. Je wordt gevraagd op een knop of URL te klikken die je doorverwijst naar een professionele website die zó echt lijkt, dat je het boeltje gaat vertrouwen.

En dan, vul jij zonder het te beseffen waardevolle informatie in. And the damage is done. 

Ze maken er een heus spelletje van, want jouw informatie wordt doorverkocht aan derden, waardoor je in een vicieuze cirkel van spam en scam terechtkomt.

Het nepbericht

Ze zijn er in alle vormen, talen en lengtes. Maar de meest recente sommen we graag voor je op:

En zo zijn er nog wel tientallen in omloop.
Klinkt heel serieus én zelfs geloofwaardig. Maar niets is minder waar. Hoe weten wij dat?

Wel, zo kan ook jij het doorzien

  1. De URL of het mailadres: zo goed als altijd staat er een URL in de mail of het bericht waar je op moet klikken. Vreemde URL’s die niets met Meta of dergelijke te maken hebben. Ook de mailadressen zien er dubieus uit. Outlook, Gmail of iets anders dan ‘@support.facebook.com’, ‘fb.com’, ‘facebookmail.com’, is ongetwijfeld klaar voor de prullenbak of spamfolder. 
  2. Typfouten of rare tekens: Vreemd gebruik van hoofdletters, typefouten of foute zinsconstructies? Allemaal rode vlaggen in een scambericht. 
  3. Vage dreigementen: De échte Meta waarschuwt zelden of nooit bij het deactiveren van een pagina. Daar kom je pas achter wanneer je je pagina wilt bezoeken. Maar hier een privébericht over sturen? Nooit. Jamais. Never. 

Dit doe je met zo’n bericht

Helemaal niets. Klaar. Klik vooral niet op de link in het bericht, reageer er zelfs niet op.

Als je kan, rapporteer het bericht of de mail. Zo kan het account geblokkeerd worden en word jij hier niet meer door lastiggevallen. 

Wil je écht heel zeker zijn? Dan kan je je wachtwoord nog veranderen. 

Maar onthoud vooral: Klik. Niet. Op. Die. Link.

Wat als je dat wel deed?

Onze waarschuwing iets te laat gelezen en toch op die link geklikt? Het kwaad is nog niet helemaal geschied:

  • Houd een oogje in het zeil: controleer je accounts én je betaalrekeningen regelmatig. Dagelijks of zelfs meerdere keren per dag.
  • Activeer je virusscan: laat je trouwe virusscanner z’n werk doen. Je kan dit eventueel dagelijks herhalen.
  • Wijzig je wachtwoorden: verander overal jouw wachtwoord. Dat van Meta, LinkedIn, Paypal, … Overal.
  • Activeer de tweestapsverificatie: hoe vervelend het ook kan zijn, schakel die tweestapsverificatie in.

Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Zorg er dan voor dat er een niet al te hoge limiet staat op jouw bankkaarten. Zo voorkom je dat het ‘gestolen’ bedrag toch nog beperkt blijft.

Heb je ondanks al onze tips en waarschuwingen toch je betaalgegevens doorgegeven? Dan bel je meteen naar Card Stop (078 170 170). Je kaart wordt geblokkeerd, ook voor de scammers, phishers en andere ongure figuren.

Scroll up